ForsideStøt osLandbrugsprojektKontaktOm KaragweLinksVedtægterReferat fra generalforsamling 2018VelkommenRadio KaragweBilleder fra Helle og Randis tur til Kayanga i Påsken 2016
Radio Karagwe
Radioen sikrer dialog

Af Michael Arbirk, Karagwes Venner

Radioværten Titus besvarer den ringende telefon på Radio Karagwe i Kayanga i det nordvestlige Tanzania.
”Hallo, det er Tatu.”
”Hallo Tatu, hvordan går det?”
”Fint, tak,” siger Tatu. ”Men min lærer siger, at jeg ikke kan få lov til at gå til eksamen, hvis ikke jeg går i seng med ham. Er det rigtigt?”
”Nej, det er det ikke,” svarer Titus. ”Hvor går du i skole?”
Titus får detaljer om navn og landsby. Så ringer han til lederen af skolekontoret, hr. Mjororo, som lover straks at tage kontakt med skolelederen og få den ansvarlige lærer anholdt.
Telefonsamtalerne er optaget, og lige nu redigerer Titus et indslag til den radioudsendelse med lytternes spørgsmål til myndighederne, som Radio Karagwe sender hver mandag.
Interessen i befolkningen for, hvad der sendes i Radio Karagwe, er enorm. Alle har en mening om indholdet, og det er undervisning og udsendelser med spørgsmål/svar, som lytterne ønsker. For radioen skaber dialog.
Spørgsmålene fra lytterne er mange: De spørger om tilladelser, der bliver forhindret, om opkrævede ekstra skatter, om politiet, der generer folk unødigt, om kompensationer, der ikke bliver betalt, om skoler, der ikke bliver bygget. Lige nu er radioens ledelse ved at undersøge et rygte om, at en lokal folkevalgt politiker har forbudt folk at undersøge forbruget af offentlige midler i hendes område og også forbudt radioens reporter at omtale sagen. Taler rygtet sandt? I så fald er det langt uden for den folkevalgtes kompetence.
Radio Karagwes ni fastansatte og 19 landsbyreportere sender hver dag fra kl. 05 til kl. 24 i et sendeområde med i alt 800.000 mennesker. Udsendelserne samler i øvrigt mennesker på flere måder end foran radioen: Hele 49 lyttergrupper og 20 individuelle medlemmer udgør ejerkredsen, Karagwe Media Association, KAMEA, bag radioen, der har givet folket stemme.

Medlemslogin:
Brugernavn:
Password: