ForsideStøt osLandbrugsprojektKontaktOm KaragweLinksVedtægterReferat fra generalforsamling 2018VelkommenRadio KaragweBilleder fra Helle og Randis tur til Kayanga i Påsken 2016
Projektbesøg februar 2015

Lisbeth Simonsen og undertegnede besøgte Agri business projektet i Karagwe 5.-15. februar. Det blev en travl uge med møder med all implicerede parter og besøg hos 12 af de involverede grupper. Ved de to tidligere tilsyn var det Ivan, som tog afsted. Så vi var noget spændte på hvad vi ville få at se, og også lidt skeptiske.
Selv om det kun var 2 år siden vi sidst var der, er det overvældende at lande i heden og mylderet, trafikken og lydene. Kampala er et stort mylder, det tog en time for bussen at komme ud af byen. Vi tog os et par dages ferie i Bukoba for ligesom at få vejret.
I Karagwe sker der meget. Den nye asfaltvej skrider godt fremad og skulle være færdig om 5 måneder. Også i byen Kayanga bliver alle vejene forstærket og asfalteret. Det vil være et kolossalt fremskridt. Vi havde indledende møder med Wilson, den til projektet tilknyttede konsulent. Han er meget energisk og entusiastisk og at det går så godt i grupperne er ikke mindst hans skyld.
Vi mødte også Furaha Mtui, der er Tanzanianer som studerer ved Roskilde Universitet. Hun er i øjeblikket i gang med sin specialeopgave i Karagwe og hun har ladet os vide, at hun gerne vil hjælpe med i projektet. Hun viste sig at være en uhyre tiltalende og kompetent dame – og så er hun gift med bankdirektøren i Kayanga! Så det bliver vist et godt bekendtskab.
Vort indledende møde med partnerne var en skuffelse – kun 3 mødte op. Men vist nok på grund af en misforståelse. Jeg begyndte med at fortælle om vores forening og havde billeder med fra vores (korte) snevinter, samt et billede af vores brændestak, der skal til for at holde huset varmt om vinteren. Det var noget af en aha oplevelse for dem. Enten vidste de ikke eller havde glemt, at vi har en vinter.
De næste 3 dage besøgte vi 12 grupper som ikke var dem Ivan besøgte sidst. De udgjorde et borget billede.
Et stort problem var visnesygen i bananerne, som de forsøger med alle midler at bekæmpe. Men vi så også en ny sort bananer, FIA, som er resistent, så måske er det løsningen. Vi mødte ikke skeptikere med hensyn til arbejdet i grupper, men det tager lang tid at få det i god gænge. Nogle grupper er nye og skal først lære de grundlæggende principper i organisering. Andre er mere erfarne og er allerede i gang med at organisere afsætning og flere har fællesprojekter, hvor man får adgang til et ekstra stykke jord og så dyrker der i fællesskab. Vi så en annanasmark, en planteskole med frugttræer og en gedefarm som fællesprojekter.
Mange steder spurgte man om mere træning og uddannelse. Der var meget stor forskel på farmernes tilgang til deres landbrug, så den grundlæggende ide om at lære af hinanden skulle være god nok. Det hjælper dem også til at have orden i sagerne, når der komme andre farmere på besøg.
Vi sluttede af med at tale om fremtiden og blev opfordret stærkt til fortsætte med et nyt projekt. Vi bad dem selv starte med at beskrive, hvad et nyt projekt skulle indeholde og mål og midler til hver aktivitet. Det skulle dels gøre arbejdet lidt mere overkommelig i DK og dels give dem bedre ejerskab til projektet.
Vores partnere de to organisationer tager stadig lidt famlende på det organisatoriske, men der er fremskridt. Et stort ønske var at komme på studietur til DK og vi havde så til gengæld ønske om at kunne udsende danske praktikanter. Det var de helt med på. Så alt i alt et livsbekræftende besøg.
Hans Pors Simonsen

Medlemslogin:
Brugernavn:
Password: