ForsideStøt osLandbrugsprojektKontaktOm KaragweLinksVedtægterReferat fra generalforsamling 2018VelkommenRadio KaragweBilleder fra Helle og Randis tur til Kayanga i Påsken 2016
Folkets unge stemmer
Ospicia og Dj Dulla fra Tanzania laver smart og moderne radio, hvor lytterne spiller ind med gode råd om rettigheder, uddannelse og sundhed.


Tekst og fotos: Jan Kjær, Better World

”Vores programmer er bare bedre en konkurrenternes,” siger den høje, slanke tanzaniske kvinde selvsikkert.

Navnet er Ospicia Didace, og hun er blot 21 år gammel. Hun er en af de meget populære unge værter på Radio Karagwe, en FM-lokalradio, der kombinerer underholdning, musik, nyheder og information om rettigheder, uddannelse, sundhed, ernæring og meget mere. Det hele sker i tæt samspil med lytterne, der kan ringe ind eller sende sms’er til værterne.

Ospicia har studeret på en journalistuddannelse i Kayanga og stammer selv fra distriktet Karagwe i det nordvestlige Tanzania.
”Jeg ønsker bare at lave journalistik. Jeg elsker nemlig mit arbejde,” siger hun.

Ospicia står alene eller sammen med en medvært i spidsen for tre programmer. Et hedder ’Mwanamke Leo’ og handler om kvinders vilkår i dag, et andet ’Watoto Show’ om børn.

Hun arbejder både som vært og som opsøgende reporter i Kayanga og i landsbyerne i det bjergrige og grønne Karagwe-distrikt i Kagera-regionen.
”Jeg kan godt lide at tage ud i landsbyerne. På den måde kan jeg være med til at oplyse folk. Overføre viden fra en person til en anden. Få idéer til at flyde,” forklarer den unge tanzanier.

En kendt stemme
Ospicia er ikke ansat på radioen, men fortsætter som vært efter en praktik fra journaliststudierne.
Hun lever alene i Kayanga by, der er hovedbyen i distriktet. Hun betaler ca. 50 kr. om måneden for et lille rum.
Pengene er små på radioen, og somme tider må hun tage imod penge fra nogle af de organisationer, skoler og landsbyer, de dækker. Det er ikke god journalistisk praksis, men er helt almindeligt i Tanzania. Det er simpelthen nødvendigt for at overleve.

Hun er en kendis i den lille by.
”Overalt genkender de mig. Ikke mindst, når de hører min stemme. ’Nåh, det er dig fra radioen’”, siger Ospicia med et stort smil.
Og hun får også masser af gratis frokoster og middage af lytterne, der sender invitationer via sms.
Mobiltelefoner er meget udbredte i Tanzania. Sms’er er en af radioens bedste måder at gå i dialog med lytterne på. De sender kommentarer og hilsner ind til Ospicia og de andre værter.

Fredeligt Tanzania
Dj Dulla er en af radioens store stjerner. Smart og selvbevidst. Egentlig hedder han Abdullatif Yunus, men er kendt i Karagwe som DJ Dulla.
Han pønser på at lave et nyt program, der skal hedde ’Amani na salama.’ Det er swahili og betyder ’Fred og sikkerhed.’
”Jeg ønsker at sikre fred og kærlighed i både de små lokalsamfund omkring Karagwe og I Tanzania som helhed,” forklarer Dj Dulla. Med et sådant program kan vi mindske drab.
Meningen er at få politi, folkelige organisationer og lokalregeringen til at udveksle idéer, så drab, vold og anden kriminalitet kan mindskes.

Jeg elsker jer!
Lokalradioen i Karagwe har i tre år fået støtte fra Danmark gennem Karagwes Venner, og det sætter Dj Dulla meget stor pris på.
”Vi er meget glade for den støtte, vi har fået fra Danmark. Lokalsamfundet får nyheder og viden fra os på radioen - men på grund af jer,” forklarer den populære stemme og fortsætter:
”Jeg elsker jer alle sammen.”

Han retter hovedtelefonerne til og sætter sig ved mikrofonen.
Nu er det nyhederne, han skal læse op. En hurtig fanfare, og DJ Dullas stemme er i æteren igen med nyheder fra nær og fjern. Selvfølgelig på swahili, Tanzanias nationalsprog.
…………….

Medlemslogin:
Brugernavn:
Password: